×

Error

[OSYouTube] Alledia framework not found
0
0
0
s2smodern

UN ENEMIC DEL POBLE

Teatre0417

 SINOPSI:

"Un enemic del poble" narra la història del doctor Stockmann, director mèdic d’un balneari en una petita ciutat on tota l’activitat econòmica de la població depèn del bon funcionament d’aquest balneari.

El doctor, científic rigorós, descobreix que l’aigua està contaminada i no dubta de la seva obligació de fer-ho públic per endegar mesures que solucionin el problema. Això desencadena una lluita entre el poder polític, les organitzacions comercials, els mitjans de comunicació i la majoria d’habitants del poble temorosos de perdre la seva font principal de riquesa. Però el doctor, en comptes d’atemorir-se, reivindica el seu dret com a ciutadà lliure a denunciar-ho en nom del bé comú.
"Un enemic del poble" és un text polèmic que aborda, a través d’aquesta metàfora de les aigües putrefactes, qüestions que encara estem lluny de solucionar: ¿És la democràcia un sistema que garanteix la llibertat, o l’avidesa per aconseguir o mantenir el poder fa que degeneri en demagògia? ¿Alguna cosa esdevé bona només perquè ho vulgui una gran majoria? ¿La societat -aquesta massa compactada de la qual algú va dir que d’un en un són mitjanament intel·ligents però tots junts només formen un únic idiota- no fa pagar un preu molt alt a qualsevol que digui el que no vol sentir?

Aquesta contradictòria relació és present a l’obra no només de la ma  de la relació del doctor amb la seva família i els efectes de la seva decisió pública en la seva vida privada, sinó sobretot en la relació gairebé fratricida amb el seu germà Peter, que és l’alcalde i representa l’ordre social, la veritat acceptada i l’interès general, ja que la major part dels ciutadans l’han escollit. El doctor representa la individualització davant de la massa compacta de ciutadans, el rigor científic, la informació veraç i la llibertat d’expressió.

Però Ibsen hi introdueix un dubte inquietant fent del doctor un personatge tan endut per la passió de la seva pròpia veritat que no accepta escoltar res més. Això pot fer pensar que aquest idealisme, aquest impuls noble, és una manera d’ocultar un desig de poder.
I ara us convido a respondre dues preguntes: Una societat que esta disposada a constituir-se en un estat del benestar, pot assumir la mentida com a fonament? ¿El pensament lliure és l’únic que pot salvar una societat de la corrupció? Un enemic del poble és una obra extremadament incòmoda i per això mateix profundament teatral. Perquè el teatre és l’art de la confrontació i no hi ha cap confrontació més valuosa en el teatre que enfrontar l’escenari amb els espectadors.

Xavier Oliver

Dirigida per en XAVIER OLIVER i CASANOVA

Una obra original de HENRIK IBSEN

 

INFORMACIÓ I RESERVA DE LOCALITATS:

Feiners, de 6 a 9 del vespre, a la Secretaria del Centre
Per mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Dissabte 29 d'abril, 21:00h

Diumenge 30 d'abril, 18:00h.